دوشنبه، دی ۰۸، ۱۳۹۳

نگاهی به فیلم خواب زمستانی (Winter Sleep)

فیلم خواب زمستانی به کارگردانی نوری بیگله جیلان را دیدم ،فیلمی که مدت زیادی هست منتظر دیدنش بودم و این بار هم با اثری تاثیرگذار روبرو شدم .
خواب زمستانی با همان سبک خاص فیلمسازی جیلان ساخته شده بود ، با وجود زمان طولانی فیلم و ریتم ارامی که داشت ، ولی درونمایه ی عمیقی که در خود جای داده مخاطب را مجذوب داستان می کند.
خواب زمستانی روایت پیچیدگی های روابط انسان ها و تفاوت نوع دیدگاه های ان ها درباره ی مسایل مختلف هست ،فیلمساز جانبداری خاصی نداشته ولی جهان بینی کلی خودش را در فضاسازی های فیلم جای داده و تلاش کرده روایتگر این پیچیدگی ها باشد .




شخصیت های فیلم با تردید ها و تضادها زندگی می کنند ،حقیقت در دستان هیچ کدامشان نیست ولی دلخوش به ادامه دادن همان مسیری هستند که تصور می کنند شاید بهترین گزینه باشد. 
خواب زمستانی در شخصیت پردازی ها با توجه به نوع داستان گویی  و منطق فیلم به بهترین شکل عمل کرده ،فضاسازی صحنه های فیلم با قاب بندی های درخشان به خوبی در ذهن ماندگار می شوند.



قضاوت کردن شاید از مهمترین چالش های خواب زمستانی به حساب می اید ،ادم هایی که همدیگر را به چالش می کشند،ولی روایت فیلم به خوبی نمی گذارد که مخاطب قضاوت مطلقی داشته باشد و این از نقاط قوت فیلم به حساب می اید.
پایان فیلم با کلیت داستان و شخصیت هایی که ترسیم شده ،همخوانی دارد ،شاید جیلان ترجیح داده شخصیت هایی که خلق کرده صحنه ی نمایش با شکوه او را ترک نکنند و در زمستان یخ زده ی روابط انسان ها در یک خواب زمستانی فرو روند به امید بهاری که شاید روزی از راه خواهد رسید.
پی نوشت:
فیلم خواب زمستانی برنده نخل طلای جشنواره کن شد و نوری بیگله جیلان این جایزه را به دست اورد ،در همان موقع نیکی کریمی یادداشتی منتشر کرد که بازخوانی دوباره ی ان خالی از لطف نیست .

یکشنبه، دی ۰۷، ۱۳۹۳

ماه و برف

اسمان صاف است 

                          و ماه و برف    

                                                 هردو یک رنگند...نورماه بر درختان کاج ترجمه نیکی کریمی






یکشنبه، آذر ۳۰، ۱۳۹۳

شب یلدا

من اناری را می کنم دانه        به دل می گویم  


خوب بود  این مردم            دانه های دلشان پیدا بود... هشت کتاب سهراب سپهری


چهارشنبه، آذر ۲۶، ۱۳۹۳

شیفت شب و موسیقی فیلم

به نقل از خبرانلاین ،صداگذاری فیلم سینمایی شیفت شب به کارگردانی نیکی کریمی در حال اتمام است و قرار است کارن همایونفر موسیقی این فیلم را بسازد.


شیفت شب چهارمین فیلمی است که  نیکی کریمی بعد از فیلم های یک شب ،چند روز بعد ،سوت پایان کارگردانی کرده است.

کارن همایونفر، موسیقی متن فیلم سینمایی سوت پایان به کارگردانی نیکی کریمی را هم ساخته بود.










دوشنبه، آذر ۲۴، ۱۳۹۳

مصاحبه ی نیکی کریمی با نشریه نسیم هراز

مصاحبه ی نیکی کریمی با نشریه «نسیم هراز »که در تیر ماه سال هشتاد و نه صورت گرفته به نظرم یکی از گفتگوهای متفاوت و جذاب با نیکی کریمی به حساب می اید، این مصاحبه  که در شماره پنجاه و یکم این نشریه به چاپ رسیده بود را نقل می کنم هر چند بیش از چهار سال از زمان ان می گذرد ولی به نظرم نکته های مهمی دارد که شاید بعد از گذشت این سال ها بیشتر بتوان به ان فکر کرد.


حرفه اصلی شما در هنر چیست ؟خودتان را کارگردان می دانید ،بازیگر ،مترجم یا عکاس ؟

این مدت انگار خیلی این مسئله بحث برانگیز بوده ولی واقعا من فکر می کنم یک سینماگر باید همه این کارها را انجام بدهد حالا شاید چون من از بازیگری شروع کردم این قضیه یک مقداری توی چشم است .

یک ادمی که قرار است فیلم بسازد ،قطعا کتاب می خواند،می تواند ترجمه هم بکند مگر داریوش مهرجویی این کار را نکرد؟یا می تواند عکاسی کند،خیلی از کارگردان ها این کار را انجام می دهند .

ترجیح می دهم بگویم ادمی هستم که سینماگر است و به سینما علاقه دارد.یعنی نمی توانم بگویم کدامش همه این ها به نظر من مجموعه ای هستند که به هم ربط دارند.

یعنی این تجربه ها مصاحبه با علی دایی هم می گنجد؟

راستش تیم همشهری جوان از ما خواستند ،یعنی با من و اقای دایی تماس گرفتند و گفتند در طول سال گذشته شما ادم هایی بودید که امدید کارهای مختلف را تجربه کردید ،مثلا اقای دایی مربی شد ،من امدم کارگردانی کردم و...بعد گفتند به عنوان دو نفری که متعلق به یک نسل هستند و هر کدام یک چیزهایشان شبیه هم هست ما می خواهیم شما دو تا رو به روی هم بنشینید و از همدیگر سوال کنید که مثلا ایا به اندازه ای که شما زحمت کشیدید ،این کشور به شما برگردانده است؟

چون برای علی دایی سال پیش ان ماجراها پیش امده بود و من هم همین طور.خب استقبال کردم هر جای جهان اتفاق می افته که دو تا ادم بنشینند و گپ بزنند...



از قبل سوال های مصاحبه را گفته بودند؟

نه،موضوع راجع به این بود که کلا چقدر در این کشور ادم ها باید خودشان زحمت بکشند و هیچ ساپورتی ازشان نشود اگر حمایت نمی کنند حداقل سنگ جلوی پایشان هم نیندازند راجع به این مسائل حرف زدیم و به نظرم خیلی مصاحبه صمیمی و خوبی از اب در امد.

امروز مصاحبه های قبلتان را می خواندم یکی از نکاتی که برای من جالب بود نظرتان راجع به نقد غیرکارشناسانه بود ،اصلا عین مصاحبه تان را برایتان می خوانم «چرا هنرمندان را با نقد غیر کارشناسانه مورد بی مهری قرار می دهیم که منزوی شوند»این اتفاق تا حالا برای خودتان افتاده ؟یعنی نقد چقدر اذیتتان می کند؟

من یک خوشبختی دارم ،ان هم این است که زود فراموش می کنم ،حالا ان موقع نمی دانم از من چه سوالی شده بود و یا چه موضوعی بود که بحث به این جا کشیده شده ،شاید همین صحبت ها بود که چرا همه کار انجام می دهید .

خب شاید یک ادمی دوست دارد همه کار انجام دهد توی حوزه مربوط به خودش

ولی به هرحال نقدی که روی موضوع باشد خیلی مهم است،معمولا روی موضوع حرف نمی زنند مثل عکاسی دوستان می توانند روی این موضوع که عکس ها خوب یا بد بوده نظر بدهند وگرنه بقیه همه حاشیه هست و لازم نیست.

پنجشنبه، آذر ۲۰، ۱۳۹۳

فراتر از یک جایزه

من پرچم صلحم     منو  بالا بگیرید         من ماهی ازادم این رود رو نبندید 
حیفه اگه فانوس رو از دریا بگیرید... بخشی از ترانه سلام به صلح محسن چاوشی

فارغ از هر گونه حرف و حدیث،گرفتن جایزه صلح نوبل توسط ملاله یوسف زی باعث خوشحالی هست در دنیایی که خشونت تبدیل به یکی از رنج های انسان امروزی شده،تلاش برای کمک به صلح و دوستی ارزش زیادی دارد،امیدوارم ملاله یوسف زی فراتر از جذابیت های خاص دنیای سیاست مسیر خود را دنبال کند،به نظرم از میان  کسانی که جایزه صلح نوبل را می گیرند بیشتر افرادی در یادها خواهند ماند که اعتبارشان را از کارنامه ی انسانی خودشان می گیرند نه از اهمیتی که این جایزه برای ان ها به ارمغان خواهد اورد . 





دوشنبه، آذر ۱۷، ۱۳۹۳

غم و شادی

«شادی شما همان اندوه بی نقاب شماست .

چاهی که خنده های شما از ان بر می اید ،چه بسیار که با اشک های شما پر می شود.

و ایا جز این چه می تواند بود؟

هر چه اندوه درون شما را بیشتر بکاود ،جای شادی در وجود شما بیشتر می شود...

هر گاه شادی می کنید ،به ژرفای دل خود بنگرید تا ببینید که سرچشمه ی شادی به جز سرچشمه اندوه نیست.

و نیز هر گاه اندوهناکید باز در دل خود بنگرید تا ببینید که به راستی گریه ی شما از برای ان چیزیست که مایه شادی شما بوده است.

پاره ای از شما می گویید شادی برتر از اندوه است و پاره ای می گویید نه ،اندوه برتر است .




اما من به شما می گویم که این دو از یکدیگر جدا نیستند .

این دو با هم می ایند و هر گاه که شما با یکی از ان ها بر سر سفره می نشینید به یاد داشته باشید که ان دیگری در بستر شما خفته است ...»

           بخش هایی از کتاب پیامبر و دیوانه اثر جبران خلیل جبران ترجمه نجف دریابندری

یکشنبه، آذر ۱۶، ۱۳۹۳

اخرین خبرها از فیلم سینمایی شیفت شب

به نقل از ایسنا تدوین فیلم سینمایی شیفت شب به کارگردانی نیکی کریمی توسط هایده صفی یاری به پایان رسیده و صداگذاری این فیلم به وسیله رضا نریمی زاده در حال انجام است .